Ryba pod porową kołderką

Przepis na filet z ryby zapiekany z porem i śmietaną. Pyszne urozmaicenie bezmięsnego obiadu.

Składniki:

  • 2-3 filety ulubionej ryby
  • biała część pora
  • 180 ml śmietany 18%
  • 100 g sera
  • suszona lub świeża posiekana natka pietruszki
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Rybę dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy ją w naczyniu żaroodpornym.
Pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju lub maśle. Odstawiamy do przestudzenia (zostawiam go na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz). Śmietanę, starty ser, pora i pietruszkę mieszamy ze sobą. Taką masę wykładamy na kawałki ryby. Zapiekamy bez przykrycia około 20-25 minut w temp 180 C.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago