Pierogi ziemniaczane z farszem mięsnym

Pyszna potrawa na obiad. Można podać z sosem czosnkowym albo ulubioną surówką.

Składniki (na ok 10 sztuk):

  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Farsz:

  • 250 g mięsa (dałam łopatkę wieprzową)
  • mała cebula
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • parę łyżek wywaru z mięsa

Przygotowanie
Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy. Mięso gotujemy do miękkości, zbierając powstałe szumowiny i ewentualnie uzupełniając wodę, aby mięso było cały czas zakryte. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.Mięso z cebulą mielimy na średnich oczkach albo blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, kilka łyżek wywaru i mieszamy.
Ciasto: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy na pure i studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, olej i mąkę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Z ciasta odrywamy kulki wielkości mandarynki. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy jak pierogi.
Pierogi smażymy na oleju z obu stron na złoto.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Ciasto Niespodzianka Markizy – elegancki, warstwowy deser z makowym akcentem

Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…

1 dzień ago

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

5 dni ago

Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…

1 tydzień ago

Bułki z parówką – miękkie, domowe i idealne na szybką przekąskę

Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…

1 tydzień ago

Ciasto Pijane Rafaello – wilgotne, kokosowe i obłędnie pyszne

Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…

2 tygodnie ago

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 tygodnie ago