Zapiekanka z ryżem i kiełbasą

Pyszna i tania zapiekanka, która przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią ryż.

Składniki:

  • 2 torebki ryżu (parboiled)
  • ok 300 g kiełbasy (dałam Żywiecką)
  • cebula
  • ok. 250 g pieczarek
  • puszka kukurydzy
  • 4-5 łyżek ketchupu
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, bazylia i papryka ostra lub wędzona

Przygotowanie
Ryż gotujemy na sypko. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Kiełbasę podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy razem. Do sporej miski wsypujemy ryż, kiełbasę i pieczarkami, odsączoną kukurydzę, połowę startego sera żółtego, ketchup i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą startego sera. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 20 minut pod przykryciem, następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia.

zapiekanka_ryz

Print Friendly, PDF & Email