Jagielnik z kaszy jaglanej to zdrowa alternatywa dla wszelkiego rodzaju mącznych ciast. Jest bardzo pyszny, lekki, idealny na upalne dni. 100 g deseru to tylko 126 kcal.
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej (250 g)
- 0,5 l mleka (1,5%)
- 250 ml wody
- ¼ płaskiej łyżeczki soli
- łyżeczka masła
- 2 galaretki truskawkowe
- 3 czubate łyżki żelatyny
- 125 ml wrzątku
- ok 300 g truskawek
Przygotowanie
Kaszę dobrze opłukujemy pod bieżącą wodą i przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
W garnku zagotowujemy szklankę mleka i szklankę wody z solą i masłem. Wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Wyłączamy gaz, kaszę nakrywamy pokrywką i odstawiamy na około godzinę do przestygnięcia. Następnie kaszę zalewamy resztą mleka i miksujemy na gładką masę.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kilka odstawiamy na wierzch ciasta, a resztę miksujemy na mus.
Jedną galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 125 ml wrzątku. Drugą galaretkę rozpuszczamy osobno w 400 ml wrzątku. Galaretkę z żelatyną mieszamy z musem truskawkowym. Mus przelewamy do kaszy, całość miksujemy do połączenia się składników.
Masę przelewamy na blaszkę (moja ma wym. ok 24x24cm) i wstawiamy do lodówki. Po około półgodzinie, kiedy masa zastygnie, układamy na niej pozostałe truskawki pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin, aż galaretka stężeje.
Uwielbiam słodkości, a to wygląda niesamowicie, niebawem wypróbuje i podziele się wrażeniami 😉
A tymczasem zapraszam do mnie na orginalne
Tiramisu przepis włoski
Duży ziemniak to powiedzmy taki mający 120-150 g. Ziemniaków powinno być odrobinę mniej niż sera.