Jagielnik z kaszy jaglanej to zdrowa alternatywa dla wszelkiego rodzaju mącznych ciast. Jest bardzo pyszny, lekki, idealny na upalne dni. 100 g deseru to tylko 126 kcal.
Składniki:
Przygotowanie
Kaszę dobrze opłukujemy pod bieżącą wodą i przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
W garnku zagotowujemy szklankę mleka i szklankę wody z solą i masłem. Wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Wyłączamy gaz, kaszę nakrywamy pokrywką i odstawiamy na około godzinę do przestygnięcia. Następnie kaszę zalewamy resztą mleka i miksujemy na gładką masę.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kilka odstawiamy na wierzch ciasta, a resztę miksujemy na mus.
Jedną galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 125 ml wrzątku. Drugą galaretkę rozpuszczamy osobno w 400 ml wrzątku. Galaretkę z żelatyną mieszamy z musem truskawkowym. Mus przelewamy do kaszy, całość miksujemy do połączenia się składników.
Masę przelewamy na blaszkę (moja ma wym. ok 24x24cm) i wstawiamy do lodówki. Po około półgodzinie, kiedy masa zastygnie, układamy na niej pozostałe truskawki pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin, aż galaretka stężeje.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Uwielbiam słodkości, a to wygląda niesamowicie, niebawem wypróbuje i podziele się wrażeniami ;)
A tymczasem zapraszam do mnie na orginalne
Tiramisu przepis włoski
Duży ziemniak to powiedzmy taki mający 120-150 g. Ziemniaków powinno być odrobinę mniej niż sera.