Przepis na smaczne pierogi pieczone z farszem z kiełbasy i pieczarek.
Składniki (na 6 dużych pierogów):
Ciasto:
Farsz:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto, aż składniki się dokładnie połączą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Pieczarki, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostudzenia. Ser ścieramy na tarce.
Ciasto dzielimy na 6 części (można więcej albo mniej, w zależności jak duże chcemy mieć pierogi). Następnie każdą część rozwałkowujemy na koło o grubości do 5 mm. Na połowę każdego koła nakładamy farsz zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypujemy startym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Brzegi zwilżamy wodą i dobrze sklejamy. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 C, aż do zarumienienia ok 45 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Zjadłam z chęcią!!! :) Bardzo smacznie wygląda!