Samosy z piekarnika

Samosy to indyjskie pierożki z warzywami. Tradycyjne samosy smaży się na głębokim tłuszczu, jednak, aby były mniej kaloryczne upiekłam je w piekarniku.

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki (dałam 200 g pszennej i 150 g żytniej)
  • 6 łyżek masła
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • szczypta kuminu

Nadzienie:

  • 4 średnie ziemniaki
  • spora marchewka
  • ok 150 g groszku mrożonego
  • cebula
  • szczypta: kolendry, imbiru, chili w proszku
  • sól

Przygotowanie
Mąkę, sól i kumin mieszamy ze sobą, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto owijamy folią i odstawiamy.
Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przyprawy i groszek. Smażymy jeszcze chwilę, aż groszek zmięknie i odstawiamy do ostygnięcia.
Blat oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty o boku ok 10 cm. Na kwadraty nakładamy po łyżce farszu, składamy w trójkąty i dokładnie sklejamy brzegi.  Gotowe samosy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

samosy

Print Friendly, PDF & Email