Samosy to indyjskie pierożki z warzywami. Tradycyjne samosy smaży się na głębokim tłuszczu, jednak, aby były mniej kaloryczne upiekłam je w piekarniku.
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Przygotowanie
Mąkę, sól i kumin mieszamy ze sobą, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto owijamy folią i odstawiamy.
Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przyprawy i groszek. Smażymy jeszcze chwilę, aż groszek zmięknie i odstawiamy do ostygnięcia.
Blat oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty o boku ok 10 cm. Na kwadraty nakładamy po łyżce farszu, składamy w trójkąty i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe samosy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…