Pyszne i efektowne ciasto. Kolorowe biszkopty przełożone masą wiśniową i masą z bitej śmietany i serków homogenizowanych, udekorowane czerwonymi porzeczkami.
Składniki:
Biszkopt biały:
Biszkopt brązowy:
Masa wiśniowa:
Masa śmietanowa:
porzeczki do dekoracji
Przygotowanie
Przygotowujemy biały biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 22x27cm). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Analogicznie postępujemy z biszkoptem brązowym, tylko wraz z mąkami dodajemy kakao i nie przekrawamy go po upieczeniu.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku. Jedną osobno w 200 ml wrzątku. Galaretki odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie wydrylowane wiśnie wsypujemy do galaretek rozpuszczonych w 0,5 l wody i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aż galaretka zacznie lekko tężeć.
Śmietanę ubijamy na puch. Cały czas miksując, dodajemy powoli serek homogenizowany, następnie galaretkę.
Na spód białego biszkopta wykładamy tężejącą masę wiśniową, nakrywamy ją brązowym biszkoptem, następnie wykładamy 2/3 masy śmietanowej, nakrywamy białym biszkoptem i rozsmarowujemy resztę masy śmietanowej. Wyrównujemy i nakładamy porzeczki (może też być starta czekolada, uprażone migdały czy inne owoce).
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…