Pyszne i efektowne ciasto. Kolorowe biszkopty przełożone masą wiśniową i masą z bitej śmietany i serków homogenizowanych, udekorowane czerwonymi porzeczkami.

Składniki:

Biszkopt biały:

  • 4 jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • pół szklanki cukru

Biszkopt brązowy:

  • 2 jajka
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku
  • łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao

Masa wiśniowa:

  • 0,5 kg wydrylowanych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe

Masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • galaretka wiśniowa

porzeczki do dekoracji

Przygotowanie
Przygotowujemy biały biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 22x27cm). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Analogicznie postępujemy z biszkoptem brązowym, tylko wraz z mąkami dodajemy kakao i nie przekrawamy go po upieczeniu.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku. Jedną osobno w 200 ml wrzątku. Galaretki odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie wydrylowane wiśnie wsypujemy do galaretek rozpuszczonych w 0,5 l wody i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aż galaretka zacznie lekko tężeć.
Śmietanę ubijamy na puch. Cały czas miksując, dodajemy powoli serek homogenizowany, następnie galaretkę.
Na spód białego biszkopta wykładamy tężejącą masę wiśniową, nakrywamy ją brązowym biszkoptem, następnie wykładamy 2/3 masy śmietanowej, nakrywamy białym biszkoptem i rozsmarowujemy resztę masy śmietanowej. Wyrównujemy i nakładamy porzeczki (może też być starta czekolada, uprażone migdały czy inne owoce).

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago