Prosty przepis na bułeczki drożdżowe z farszem pieczarkowym, posypane żółtym serem.
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Dodatkowo: ok 150 g sera żółtego
Przygotowanie
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy ketchup i przyprawy i wystudzamy.
Masło rozpuszczamy. Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy cukier i łyżkę mąki, zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Składniki mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przesiewamy mąkę i dodajemy jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło, rozczyn, resztę mleka i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kulek. Rozwałkowujemy je, na środku układamy farsz i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy je ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż się zezłocą.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…