Przepis na pyszne kluski z dodatkiem kaszy jaglanej i twarogu podane z sosem ze świeżych grzybów leśnych. Kluski można podać oczywiście z innym sosem, albo na słodko polane śmietaną, jogurtem czy z zasmażką z bułki tartej.

Składniki:

Na kluski:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 g mąki pszennej (ok półtora szklanki)
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok 100 g)
  • 250 g twarogu
  • 2 jajko
  • sól
  • olej

Na sos:

  • ok 350 g świeżych grzybów leśnych (ale mogą być również pieczarki czy boczniaki)
  • duża cebula
  • 180 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie bardzo miękka. Odstawiamy do ostudzenia. Twaróg blendujemy z jajkami, albo rozgniatamy widelcem. Kaszę, twaróg z jajkami i mąki przekładamy do jednej miski. Dodajemy pół łyżeczki soli i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części, z każdej robimy rulon i kroimy jak na kopytka. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy ok 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy kilka minut, następnie odcedzamy na sicie. Jeśli mamy pieczarki czy boczniaki, nie trzeba ich obgotowywać.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wody i dodajemy grzyby. Dusimy kilka minut, następnie dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusimy jeszcze około 15 minut, aż sos uzyska pożądaną konsystencję.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Ciasto Niespodzianka Markizy – elegancki, warstwowy deser z makowym akcentem

Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…

6 godzin ago

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

4 dni ago

Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…

1 tydzień ago

Bułki z parówką – miękkie, domowe i idealne na szybką przekąskę

Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…

1 tydzień ago

Ciasto Pijane Rafaello – wilgotne, kokosowe i obłędnie pyszne

Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…

2 tygodnie ago

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 tygodnie ago