Przepis na pyszne kluski z dodatkiem kaszy jaglanej i twarogu podane z sosem ze świeżych grzybów leśnych. Kluski można podać oczywiście z innym sosem, albo na słodko polane śmietaną, jogurtem czy z zasmażką z bułki tartej.

Składniki:

Na kluski:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 g mąki pszennej (ok półtora szklanki)
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok 100 g)
  • 250 g twarogu
  • 2 jajko
  • sól
  • olej

Na sos:

  • ok 350 g świeżych grzybów leśnych (ale mogą być również pieczarki czy boczniaki)
  • duża cebula
  • 180 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie bardzo miękka. Odstawiamy do ostudzenia. Twaróg blendujemy z jajkami, albo rozgniatamy widelcem. Kaszę, twaróg z jajkami i mąki przekładamy do jednej miski. Dodajemy pół łyżeczki soli i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części, z każdej robimy rulon i kroimy jak na kopytka. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy ok 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy kilka minut, następnie odcedzamy na sicie. Jeśli mamy pieczarki czy boczniaki, nie trzeba ich obgotowywać.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wody i dodajemy grzyby. Dusimy kilka minut, następnie dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusimy jeszcze około 15 minut, aż sos uzyska pożądaną konsystencję.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

3 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

2 tygodnie ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

3 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago