Polenta to danie kuchni włoskiej, może nie tak popularne jak pizza i spaghetti, ale równie pyszne. Można ją podać w formie mamałygi lub poczekać aż wystygnie i pokroić w plastry. Dobrze smakuje z różnego rodzaju sosami czy sałatkami. Ja przygotowałam sałatkę z rukoli, oliwek i pomidorów.
Składniki:
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy wodę z solą. Następnie powoli wsypujemy kaszę i mieszamy trzepaczką. Kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz i gotujemy około 45 minut, mieszając co kilka minut, aby kasza się nie przypaliła. W międzyczasie siekamy pomidory i szczypiorek. Kiedy kasza będzie miękka i gładka, wyłączamy gaz, dodajemy masło, pomidory i szczypior. Przyprawiamy do smaku i mieszamy dokładnie. Kaszę wykładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego, tortownicy czy blaszki. Odstawiamy na około godzinę do zastygnięcia. Następnie kroimy ją w prostokąty i podsmażamy na patelni, grillujemy lub podpiekamy w piekarniku.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Bardzo lubię polentę. Poznałam ją od czasów wyjazdu do rumunii. :)
Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/
jak ja dawno nie robiłam polenty! Narobiliście mi smaka :)