Przepis na smaczne ciasto z owocami, które robi się błyskawicznie. Ja dałam rabarbar, ale mogą to być inne owoce – jabłka, truskawki, wiśnie, itd.
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny lub masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 lasek rabarbaru
- cukier puder
Przygotowanie
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na dość małe kawałki. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 15 minut. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy. Dalej ucieramy do jednolitego połączenia się składników. Blachę o wym ok 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i rozkładamy równomiernie rabarbar, lekko dociskając. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 45 min do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Zostaw odpowiedź