Przepis na wytrawne naleśniki z kaszą gryczaną, białym serem i rukolą. Świetna przekąska na zimno, idealna na imprezę albo lunch do pracy.
Składniki:
Na naleśniki:
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki orkiszowej
- 1 i 2/3 szklanki mleka
- jajko
- łyżka oleju
- szczypta soli
Na farsz:
- 250 g twarogu półtłustego
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 garście rukoli
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Składniki na naleśniki ubijamy i odstawiamy na ok 20 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę gryczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt i przyprawy. Mieszamy dokładnie.
Na naleśnikach układamy rukolę, rozsmarowujemy łyżkę farszu i zwijamy ruloniki.
Zostaw odpowiedź