Szybka sałatka, która będzie pyszną przekąską na świątecznym stole.
Składniki:
- 2 małe cebule
- mała czerwona papryka
- mała zielona papryka
- ok 500 g filetów śledziowych
- 3 ogórki konserwowe
- sól i pieprz, pieprz czosnkowy
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie
Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy w piórka i zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy. Ogórki kroimy w plasterki, papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem majonezowym. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Zostaw odpowiedź