Gulasz z białą kiełbasą
Po świętach Wielkanocnych został mi jeszcze w zamrażalniku zapas białej kiełbasy, więc postanowiłam do czegoś ją wykorzystać. Tak powstał gulasz z białą kiełbasą i warzywami – danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Do tej pory białą kiełbasę podawałam gotowaną lub zapiekaną w piekarniku, ale w takiej formie jest również pyszna.
Białą kiełbasę obieramy z jelita i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy ją na patelni i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany drobno czosnek. Chwilę podsmażamy, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy na niewielkim ogniu jeszcze ok 15 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…