Pomidorowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami, zapieczona w beszamelowym sosie to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zapiekankę robi się dość szybko, a z podanych składników wychodzą 4 duże porcje.
Składniki:
- 250 g ulubionego makaronu (u mnie penne)
- duża pierś z kurczaka
- papryka czerwona
- 2 średnie cebule
- średnia marchew
- puszka pomidorów
- pół szklanki bulionu
- słodka i ostra papryka, bazylia, oregano, sól i pieprz
Beszamel:
- 1,5szk. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sol, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę, paprykę i marchew kroimy w paseczki. Kurczaka w kostkę.
Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy kurczaka. Po chwili dorzucamy paprykę i marchew. Całość smażymy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dolewamy bulion i zmiksowane pomidory. Wszystko dusimy kilka minut i przyprawiamy. Makaron mieszamy z przygotowanym sosem i zapiekankę wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie trzepaczką, aby składniki połączyły się w jednolitą masę bez grudek. Następnie powoli dodajemy mleko (w temp. pokojowej) cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy przyprawy i mieszamy dopóki sos nie stanie się gładki i kremowy. Sosem zalewamy zapiekankę, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 20 minut.
Zostaw odpowiedź