Młoda kapusta po chłopsku – przepis na obiad

Młoda kapusta po chłopsku

Przepis na niezwykle smaczną potrawę na obiad, czyli młodą kapustę duszoną w śmietanie z dodatkiem kiełbaski i koperku. Młoda kapusta po chłopsku to jedna z moich ulubionych wiosennych potraw. Jest pyszna i robi się ją bardzo szybko. Podajemy z młodymi ziemniakami albo pieczywem.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 2 średnie marchwie
  • ok 0,5 kg kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • ok 150 ml śmietany 30%
  • łyżka mąki
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę. Oba składniki podsmażamy na maśle. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę i marchew start na tarce o grubych oczkach. Całość zalewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu, aż kapusta stanie się miękka. Następnie dodajemy posiekany koperek, przyprawy i śmietanę wymieszaną z mąką. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Młoda kapusta po chłopsku
Młoda kapusta po chłopsku

1 Komentarz

  1. Wygląda pysznie. I wyobrażam sobie jeszcze młode ziemniaczki do tej kapusty 🙂

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: