Prosty przepis na efektowne imprezowe muffiny jajeczne z szynką i papryką. Idealne na śniadanie czy ciepłą przekąskę imprezową.
Przepis zainspirował mnie do nakręcenia pierwszego filmiku kulinarnego.
Składniki (na 12 porcji):
- 12 plasterków szynki
- 5 jajek
- ok 100 ml mleka (1/3 szklanki)
- kawałek papryki czerwonej
- pół czerwonej cebuli
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka słodka lub ostra
Przygotowanie
Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i przyprawy. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Foremki na muffiny wyścielamy szynką, dodajemy paprykę i cebulę i wylewamy masę jajeczną. Całość posypujemy żółtym serem. Muffiny zapiekamy około 15 minut w temp 180 C.
Zostaw odpowiedź