Dania główne

Naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym

Naleśniki z farszem z pieczarek i żółtego sera, polane sosem koperkowym na śmietanie to wyśmienite danie na obiad. Ja zawsze smażę trochę więcej naleśników, które można podać również np. z dżemem na kolację. Choć ja i tak bardziej lubię te wytrawne.

Myślę, że naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym zasmakują nawet wybrednym podniebieniom. Potrawa jest przepyszna, a do tego prosta do zrobienia.

Składniki na około 12 sztuk:

Naleśniki:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Farsz:

  • ok 400 g pieczarek
  • cebula
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz ziołowy, papryka ostra

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • około 100 ml śmietany 30%
  • pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • pęczek kopru
  • kurkuma, sol, pieprz, pieprz ziołowy

Przygotowanie

Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut. Do ciasta można dodać łyżkę oleju, aby nie lepiło się do patelni. Następnie smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy je na co najmniej półgodziny – wtedy zmiękną i łatwiej będzie je zawijać.
Przygotowujemy nadzienie. Cebulę siekamy, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy, aż z pieczarek odparuje sok. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie mieszamy ze startym żółtym serem i przyprawami.

Na naleśniki nakładamy po kopiastej łyżce farszu i zawijamy w ruloniki. Najlepiej smakują odsmażone na maśle.

Przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion i śmietankę. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koper i przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polewamy naleśniki.

Naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

22 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago