Dietetyczne leczo pieczone w piekarniku robi się praktycznie samo, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Jest bardzo smaczne i lekkie, idealne na fit obiad. Jeśli całość podzielimy na trzy porcje, to jedna będzie miała tylko 296 kcal.
Film do przepisu:
Składniki:
- duża cukinia lub dwie mniejsze (0,5 kg)
- papryka czerwona
- papryka zielona
- cebula
- 2 filety z piersi kurczaka
- 200 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szklanki bulionu
- 2 ząbki czosnku
- pieprz ziołowy,przyprawa do kurczaka, papryka ostra, sól, pieprz
- mały pęczek pietruszki
Przygotowanie
Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona. Tak przygotowaną cukinię kroimy w kostkę. Papryki kroimy w paski, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i przyprawą do kurczaka. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kurczaka. Na niego wykładamy warzywa. Olej, passatę pomidorową, bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy ze sobą. Sosem polewamy warzywa w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Leczo zapiekamy pod przykryciem przez około 40 minut w temp 180 C. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Zostaw odpowiedź