Dania główne

Kapsalon – wyśmienity fastfood

Kapsalon to holenderska wersja kebaba. Domowa wersja jest wyjątkowo smaczna i przygotowana ze składników, które sami wybieramy. Danie to tradycyjnie przygotowuje się w aluminiowych foremkach i każdy ma od razu osobną porcję, ale równie dobrze całość można zapiec w jednym naczyniu żaroodpornym i rozłożyć na talerze.

Składniki (na 3 duże porcje):

    • 3 foremki aluminiowe
    • 8-10 średnich ziemniaków
    • 2 piersi z kurczaka
    • łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros)
    • 150 g żółtego sera (gouda)
    • 1/2 kapusty pekińskiej
    • 2 pomidory
    • pół ogórka szklarniowego
    • mała cebula czerwona

Sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki (można również wykorzystać gotowe frytki mrożone). Ziemniaki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli frytki przygotowujemy sami z surowych ziemniaków, skrapiamy je olejem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kebab-gyros i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy na rumiano na niewielkiej ilości oleju.

Jogurt i majonez mieszamy ze sobą,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Kapustę szatkujemy, ogórka kroimy w plasterki, pomidora w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa mieszamy ze sobą.

Na dno foremek aluminiowych wykładamy frytki. Na frytki kładziemy kurczaka, a całość posypujemy startym żółtym serem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjmujemy, przykrywamy surówką z warzyw i polewamy sosem czosnkowym.

kapsalon
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago