Dania główne

Kapsalon – wyśmienity fastfood

Kapsalon to holenderska wersja kebaba. Domowa wersja jest wyjątkowo smaczna i przygotowana ze składników, które sami wybieramy. Danie to tradycyjnie przygotowuje się w aluminiowych foremkach i każdy ma od razu osobną porcję, ale równie dobrze całość można zapiec w jednym naczyniu żaroodpornym i rozłożyć na talerze.

Składniki (na 3 duże porcje):

    • 3 foremki aluminiowe
    • 8-10 średnich ziemniaków
    • 2 piersi z kurczaka
    • łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros)
    • 150 g żółtego sera (gouda)
    • 1/2 kapusty pekińskiej
    • 2 pomidory
    • pół ogórka szklarniowego
    • mała cebula czerwona

Sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki (można również wykorzystać gotowe frytki mrożone). Ziemniaki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli frytki przygotowujemy sami z surowych ziemniaków, skrapiamy je olejem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kebab-gyros i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy na rumiano na niewielkiej ilości oleju.

Jogurt i majonez mieszamy ze sobą,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Kapustę szatkujemy, ogórka kroimy w plasterki, pomidora w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa mieszamy ze sobą.

Na dno foremek aluminiowych wykładamy frytki. Na frytki kładziemy kurczaka, a całość posypujemy startym żółtym serem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjmujemy, przykrywamy surówką z warzyw i polewamy sosem czosnkowym.

kapsalon
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago