Łazanki z pieczarkami (wegetariańskie)

Łazanki z pieczarkami
Łazanki z pieczarkami

Łazanki z pieczarkami to smaczne i proste danie wegetariańskie, które z pewnością urozmaici wasze codzienne menu. Idealne na szybki obiad. Przyjęło się, że łazanki przygotowujemy z dodatkiem kiełbasy, ale do tej potrawy mięso jest całkowicie zbędne i dodatek pieczarek równie dobrze urozmaici jej smak.

Składniki:

  • pół opakowania kwadratowego makaronu do łazanek
  • 10 średnich pieczarek
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • majeranek, pieprz, ostra papryka, kminek

Przygotowanie

Łazanki gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. Kapustę płuczemy, jeśli jest zbyt kwaśna, następnie kroimy na drobniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania kapusty, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Oba składniki smażymy na patelni do miękkości, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem przesmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną wcześniej odcedzoną. Wsypujemy przyprawy i całość przysmażamy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, całość dokładnie mieszamy i podajemy.

Łazanki z pieczarkami
Łazanki z pieczarkami