Zupa krem z pieczarek i ziemniaków to pomysł na błyskawiczny obiad. Zupa jest pyszna i pożywna. Dla wzbogacenia smaku można ją posypać natką pietruszki.
Składniki:
- 4 ziemniaki
- mała marchew
- 5-6 pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy około 0,5 litra wody, solimy i gotujemy do miękkości. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle. Pieczarki przekładamy do ziemniaków i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Zupę miksujemy blenderem (ja dodatkowo przecieram jeszcze przez sito). Doprawiamy ewentualnie do smaku, dodajemy śmietanę i podajemy na ciepło z grzankami.
Zostaw odpowiedź