Pieróg biłgorajski
Pieróg biłgorajski w 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla lubelszczyzny. Dawniej przyrządzany był głównie przy okazji świąt i ważniejszych uroczystości. Jest to danie przygotowane na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, twarogu, jajek i śmietany, wyglądem przypominające pasztet.
Pieróg biłgorajski można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, np. z kwaśnym mlekiem, maślanką czy sosem grzybowym, albo do obiadu jako zamiennik ziemniaków. Bardzo dobrze smakuje również odgrzany na maśle.
Ziemniaki gotujemy w osolone wodzie do miękkości. Kaszę również gotujemy w osolonej wodzie. Do odcedzonych, gorących ziemniaków dodajemy smalec i tłuczemy na gładką masę. Do ziemniaków dodajemy kaszę i rozkruszony widelcem twaróg. Do masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Masę wykładamy do keksówki i wygładzamy wierzch. Pieroga pieczemy około półtora godziny w temp 180 C.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…