Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną
Pyszne, domowe szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną. Danie mało wyrafinowane, ale niezwykle smaczne – można sobie przypomnieć dzieciństwo. Nieco pracochłonne, ale bardzo szybko znika z talerzy.
Kluski:
Ponadto:
Obrane surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Następnie masę ziemniaczaną przekładamy na durszlak i odcedzamy z nadmiaru płynu.
Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy dokładnie. Masa ziemniaczana nie powinna być zbyt rzadka, aby ziemniaki nie rozpuściły się podczas gotowania, ani zbyt gęsta, gdyż będą twarde.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wodę wrzucamy łyżeczką kawałki ciasta, po wypłynięciu gotujemy je około 4 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową.
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem.
Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy odcedzoną kapustę kiszoną, sól i pieprz. Smażymy jeszcze przez chwilę.
Na patelnię z boczkiem i kapustą przekładamy kluski, mieszamy i całość smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…