Ciasto kryształek – na biszkopcie rzucanym

Ciasto kryształek
Ciasto kryształek

Ciasto kryształek to pyszne i efektowne ciasto na bazie czekoladowego biszkoptu, bitej śmietany i galaretki. Pierwszy raz zrobiłam biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia – obawiałam się, że może nie wyrosnąć, ale wyszedł bardzo dobrze.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (100 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)

Ponadto:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 różnokolorowe galaretki
  • 2 łyżki masła
  • 100 g wiórek kokosowych

Przygotowanie

Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Kolejno do piany dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Na końcu do masy jajecznej dodajemy przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.
Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Dno foremki o wym 23×26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki niczym nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. “suchego patyczka”. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości kolan, następnie wkładamy ponownie do piekarnika (już wyłączonego) i pozostawiamy tam ciasto, aż piekarnik się wystudzi. Następnie biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Biszkopt można nasączyć kawą lub sokiem z cytryny.

Każdą z galaretek wsypujemy do osobnego naczynia, dwie z nich zalewamy 400 ml wrzątku. Trzecią zalewamy 150 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści (w przeciwnym razie na dnie pozostanie żelatyna). Dwie większe przestudzone galaretki wstawiamy do lodówki, aby zastygły, następnie kroimy je w kosteczkę.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i chwilę prażymy. Wiórki odstawiamy do ostygnięcia.

Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, następnie powoli wlewamy galaretkę rozpuszczoną w 150 ml wrzątku (przestudzoną, ale nie zastygłą). 1/4 masy odstawiamy. Do reszty masy dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i delikatnie mieszamy.

Masę z galaretkami przekładamy na spodnią warstwę biszkoptu i nakrywamy drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarowujemy odstawioną wcześniej 1/4 masy. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Biszkopt odstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki.

Ciasto kryształek
Ciasto kryształek