Mój mąż nie lubi tradycyjnych flaczków, dlatego postanowiłam przygotować flaczki drobiowe z udek, które są równie smaczne. Nie wszyscy czują się komfortowo spożywając krowi żołądek, dlatego takie flaczki są świetną alternatywą. Zupa jest bardzo smaczna, w smaku nie różni się zbytnio od tradycyjnej wersji.
Składniki:
- 4 duże udka
- 2 średnie marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- około 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- po kilka liści laurowych, ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- czubata łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- łyżka masła
- łyżka mąki
Przygotowanie
Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wkładamy udka, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu. Podczas gotowania zbieramy szumowiny.
Następnie dodajemy obrane warzywa i sól. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmujemy je z wody, czekamy aż lekko przestygną. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchew w kostkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce. Składniki wsypujemy z powrotem do zupy, dodajemy sos sojowy, przyprawy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę wlewamy do zupy. Ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku.
Zrobię,myślę,że to dobra alternatywa dla tradycyjnych flaków.
Wlasnie skonczylem gotowac 🙂 Ja lubie flaczki pod kazda postacia , ale Twoje sa naprawde dobre . Pozdrawiam
Cieszę się, że smakowały 😉
Ja nie robię zasmażki z mąki do żadnych zup ani sosów, zamiast tego blenduję część warzyw i też jest ok :), poza tym przepis ekstra 🙂