Flaczki drobiowe z udek

Flaczki drobiowe z udek
Flaczki drobiowe z udek

Mój mąż nie lubi tradycyjnych flaczków, dlatego postanowiłam przygotować flaczki drobiowe z udek, które są równie smaczne. Nie wszyscy czują się komfortowo spożywając krowi żołądek, dlatego takie flaczki są świetną alternatywą. Zupa jest bardzo smaczna, w smaku nie różni się zbytnio od tradycyjnej wersji.

Składniki:

  • 4 duże udka
  • 2 średnie marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • około 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • po kilka liści laurowych, ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czubata łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki

 

 

Przygotowanie

Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wkładamy udka, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu. Podczas gotowania zbieramy szumowiny.

Następnie dodajemy obrane warzywa i sól. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmujemy je z wody, czekamy aż lekko przestygną. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchew w kostkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce. Składniki wsypujemy z powrotem do zupy, dodajemy sos sojowy, przyprawy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę wlewamy do zupy. Ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku.