Zupy

Botwinka z ziemniakami i skwarkami

Botwinka z ziemniakami to kolejna pyszna propozycja na aromatyczną letnią zupę. Rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda. Skwarki z wędzonego boczku dodatkowo wzbogacają jej bogaty aromat, a ziemniaki czynią ją treściwą i sycącą.

Ogólnie jestem wielką miłośniczką zup, uwielbiam chyba wszystkie prócz krupniku. Niestety mój mąż gdyby mógł, w ogóle zrezygnowałby z tej potrawy, nie lubi zup w żadnej postaci. Ze mną nie ma oczywiście tak dobrze i od czasu do czasu jest zmuszony zjeść jakąś zupę, bo nic innego nie przygotowuję na obiad. Tym razem przygotowałam botwinkę z ziemniakami i skwarkami, aby choć trochę dopasować ją do jego gustu. Ja chętnie zjadłabym również botwinę w wersji dietetycznej albo z jajkiem. Pyszna jest również z dodatkiem bobu, ale na młody bób trzeba jeszcze trochę poczekać. Mój mąż jednak potrzebuje treściwego posiłku, po którym nie chodziłby głodny, stąd dodatek tłuczonych ziemniaków i nieco boczku dla rozbudzenia apetytu.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 2 pęczki botwiny
  • średnia marchew
  • średnia pietruszka
  • około 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (jeśli nie macie swojego, dodajcie taki koncentrat z butelki, który można kupić w sklepie, ma o wiele lepszy skład niż kostki bulionowe – tych się wystrzegamy)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • kilka ziemniaków
  • około 300 g boczku wędzonego

Przygotowanie

Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do bulionu i gotujemy przez około 5 minut. Botwinkę dokładnie myjemy, liście siekamy, buraczki obieramy i kroimy w plastry jeśli są małe lub ścieramy na tarce. Dodajemy je do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i wlewamy do zupy, dodajemy również ocet i przyprawy. Na koniec wsypujemy posiekany koperek. Całość gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i lekko tłuczemy, nie musi to być puree. Jeśli mamy młode ziemniaki pozostawiamy je w całości. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, do wytopienia się tłuszczu.

Do głębokiego talerza nakładamy ziemniaki, następnie wlewamy zupę i całość posypujemy skwarkami. Ziemniaki ze skwarkami można podać również na osobnym talerzu.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

7 dni ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago