Pyszna zapiekanka makaronowa z pulpetami i warzywami, robi się praktycznie sama, wystarczy ułożyć wszystkie jej elementy w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. Zapiekanka jest bardzo sycąca i smaczna, z podanych składników wyjdą 4 duże porcje.
Pulpety:
Ponadto:
Sos:
Najpierw przygotowujemy pulpety: do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę. Formujemy nieduże kule.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy, mieszając, aby mąka się nie spaliła. Następnie wlewamy mleko, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę, starty ser żółty i przyprawy. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do naczynia do zapiekania przekładamy surowy makaron, na niego układamy pulpety, następnie warzywa i sos. Całość posypujemy startym serem żółtym.
Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 45 min, w temp 180 C.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…