Dania główne

Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków to bardzo pyszny i tani pomysł na letni obiad. Potrawa jest prosta do zrobienia, nie wymaga wyszukanych składników, a smaku młodych, lekko słodkich warzyw, nie można równać z niczym innym. Do zapiekanki dodałam kiełbasę, ale bardzo dobrze sprawdzi się również boczek.

Po klasycznej młodej kapuście ze śmietaną, jest to moje ulubione danie z tym warzywem. Przygotowanie wymaga chwili czasu, chociażby ze względu na pokrojenie kapusty (ja wykorzystałam męża, aby ją posiatkował, ale może być również pokrojona nożem na większe kawałki), ale opłaca się poświęcić kilkadziesiąt minut na tak pyszne danie, które może stanowić bardzo treściwy obiad. Zapiekankę serwujemy na ciepło i w zasadzie nie potrzebuje już żadnych innych dodatków. Może ewentualnie szklankę maślanki lub zsiadłego mleka. Nie spotkałam osoby, której zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków by nie smakowała.

Zapraszam do obejrzenia filmiku jak zrobić zapiekankę, możecie również zasubskrybować mój kanał na youtube, gdzie regularnie dodaję różne filmy z przepisami na smaczne potrawy. Zobacz i podziel się swoją opinią!

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty
  • spora cebula
  • 0,5 kg kiełbasy (3-4 pętka)
  • 8-10 młodych ziemniaków
  • pół szklanki bulionu
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • suszona pietruszka, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól, pieprz
  • kulka mozzarelli

Przygotowanie

Ziemniaki oczyszczamy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kapustę myjemy, pozbawiamy wierzchnich liści, szatkujemy. Cebulę drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Na 2-3 łyżkach oleju, podsmażamy cebulę i kiełbasę, następnie dodajemy kapustę. Całość smażymy kilka minut, aż kapusta zmięknie. Bulion i passatę mieszamy ze sobą, sos doprawiamy przyprawami.

Kapustę z kiełbasą przekładamy do naczynia żaroodpornego, na niej układamy ziemniaki w całości (jeśli są trochę większe, przekrajemy na pół). Całość polewamy sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy porwaną na małe kawałki mozzarellą.

Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 minut.

Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Coś tu się nie zgadza ... w opisie kapusta na dole a na ej ziemniaki, a na filmie odwrotnie

    • Nie ma to większego znaczenia, czy kapusta czy ziemniak będzie na dole.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago