Szybki kurczak z warzywami w sosie

kurczak z warzywami w sosie
kurczak z warzywami w sosie

Szybki kurczak z warzywami w sosie śmietanowo-serowym to bardzo pyszne i proste do przygotowania danie na obiad, idealne dla osób zapracowanych, gdyż można je przygotować z mrożonych warzyw, dzięki czemu ugotowanie posiłku nie zajmie nam więcej niż 30 minut, ale oczywiście równie dobrze sprawdzą się świeże warzywa. Kremowy sos, który swój wspaniały żółty kolor zawdzięcza kurkumie, świetnie komponuje się z warzywami i kurczakiem. Potrawa jest delikatna i treściwa. Danie podajemy z ziemniakami lub ryżem. Polecam!

Składniki na dwie porcje kurczaka z warzywami w sosie:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 250 g mrożonych warzyw: marchewka, groszek, brokuł, kalafior albo inne ulubione
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% do zup i sosów
  • 100 g serka topionego lub kremowego (byle by miał dobry skład, bez: soli emulgujących, aromatów, oleju palmowego, skrobi modyfikowanej czy konserwantów)
  • czosnek suszony, przyprawa do kurczaka, kurkuma , sól, pieprz
  • mały pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Piersi z kurczaka kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Oprószamy je przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Piersi podsmażamy na patelni, następnie dodajemy warzywa i smażymy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i całość dusimy 10 minut. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy serek pokrojony na mniejsze kawałki i przyprawy. Całość jeszcze chwilę dusimy, aż sos lekko zgęstnieje, a serek się rozpuści. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

kurczak z warzywami w sosie
kurczak z warzywami w sosie