Wegetariańskie

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna i sycąca propozycja na tani, rodzinny obiad. Krokiety są proste w przygotowaniu, choć może nieco pracochłonne. Składają się z ciasta z gotowanym ziemniaków i farszu pieczarkowego (ale może to by również farsz z mięsa czy szpinaku albo kapusty kiszonej). Są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. Obiad nie musi składać się ze sztuki mięsa i góry ziemniaków, aby był treściwy i smaczny. Takie bezmięsne krokieciki powinny zasmakować nawet zdeklarowanym mięsożercom. Ewentualnie można je również jako dodatek do jakiegoś mięsa.

Krokiety podałam z sosem pieczarkowym. Będzie do nich pasował również sos pieczeniowy czy koperkowy albo barszczyk czerwony.

Składniki na krokiety ziemniaczane z pieczarkami (około 10 sztuk)

  • 800 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pieprz, sól

Dodatkowo

  • cebula
  • około 350 g pieczarek
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia, przeciskamy je przez praskę.

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Oba składniki podsmażamy na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem mieszamy, aby powstało ciasto.

Rękami namoczonymi w wodzie, odrywamy porcje ciasta wielkości mandarynki. Formujemy kulę, którą rozpłaszczamy, dajemy do środka łyżkę farszu z pieczarek i cebuli i składamy, zalepiając boki, tak by powstał krokiet.

Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczy na ręczniku papierowym.

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Zobacz inne przepisy na kotlety z ziemniaków:

Moskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków

Kotlety Ziemniaczane Z Cukinią

Pierogi Ziemniaczane Z Farszem Mięsnym

Krokiety Ziemniaczane Z Wędliną I Serem Żółtym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago