Wegetariańskie

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna i sycąca propozycja na tani, rodzinny obiad. Krokiety są proste w przygotowaniu, choć może nieco pracochłonne. Składają się z ciasta z gotowanym ziemniaków i farszu pieczarkowego (ale może to by również farsz z mięsa czy szpinaku albo kapusty kiszonej). Są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. Obiad nie musi składać się ze sztuki mięsa i góry ziemniaków, aby był treściwy i smaczny. Takie bezmięsne krokieciki powinny zasmakować nawet zdeklarowanym mięsożercom. Ewentualnie można je również jako dodatek do jakiegoś mięsa.

Krokiety podałam z sosem pieczarkowym. Będzie do nich pasował również sos pieczeniowy czy koperkowy albo barszczyk czerwony.

Składniki na krokiety ziemniaczane z pieczarkami (około 10 sztuk)

  • 800 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pieprz, sól

Dodatkowo

  • cebula
  • około 350 g pieczarek
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia, przeciskamy je przez praskę.

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Oba składniki podsmażamy na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem mieszamy, aby powstało ciasto.

Rękami namoczonymi w wodzie, odrywamy porcje ciasta wielkości mandarynki. Formujemy kulę, którą rozpłaszczamy, dajemy do środka łyżkę farszu z pieczarek i cebuli i składamy, zalepiając boki, tak by powstał krokiet.

Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczy na ręczniku papierowym.

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Zobacz inne przepisy na kotlety z ziemniaków:

Moskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków

Kotlety Ziemniaczane Z Cukinią

Pierogi Ziemniaczane Z Farszem Mięsnym

Krokiety Ziemniaczane Z Wędliną I Serem Żółtym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago