Napoje i drinki

Soki wspomagające odchudzanie – 3 przepisy z wyciskarką Hurom H100S

Według najnowszych badań już ponad połowa Polaków ma problem z nadwagą i otyłością. Nic dziwnego więc, że coraz to nowe diety odchudzające zyskują popularność. Niestety, restrykcyjne diety, które powodują szybką utratę wagi, zazwyczaj są niezdrowe dla naszego organizmu, a ryzyko wystąpienia efektu jo-jo jest wysokie. Jednak, aby schudnąć kilka kilo i poprawić wygląd swojej sylwetki, czasami wystarczy zmienić nawyki żywieniowe i nieznacznie zmodyfikować styl życia. Przede wszystkim, należy pamiętać o tym, żeby spożywać pięć posiłków dziennie i postarać się zmniejszyć ich kaloryczność. Jako jeden z posiłków w ciągu dnia świetnie sprawdzą się świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne.

Soki wspomagające odchudzanie mogą z powodzeniem zastąpić lunch czy podwieczorek. Są pyszną, niskokaloryczną przekąską, a do tego powodują usuwanie nagromadzonych w organizmie toksyn, korzystnie wpływają na działanie naszego układu trawiennego oraz świetnie nawadniają. Najzdrowsze są świeżo wyciśnięte soki przygotowane w dobrej jakości wolnoobrotowej wyciskarce, która w odróżnieniu od sokowirówki, nie pozbawia warzyw i owoców żadnych wartości odżywczych. Ja swoje soki przygotowałam w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom H100S, o której kilka słów możecie przeczytać pod przepisami.

3 przepisy z wyciskarką wolnoobrotową Hurom H100S

 

Zielony sok oczyszczający i nawadniający organizm

Składniki:

  • grejpfrut
  • 80 g jarmużu
  • ogórek długi
  • średnie jabłko

Przygotowanie

Grejpfruta obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Jarmuż i ogórka kroimy w 3-4 cm paski; z jabłka wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w ósemki. Wszystkie składniki umieszczamy w wyciskarce i uruchamiamy urządzenie.

 

Fioletowy sok przeciwnowotworowy, który oczyszcza organizm z toksyn

Składniki:

  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki kroimy na kawałki długości 3-4 cm. Warzywa umieszczamy w wyciskarce i uruchamiamy urządzenie.

Sok z burakiem najlepiej odstawić na jakieś pół godziny po przygotowaniu, gdyż spożywany od razu może podrażnić żołądek.

 

Pomarańczowy sok przyspieszający pracę układu trawiennego i uzupełniający niedobór witamin

Składniki:

  • ćwiartka kapusty
  • 2 marchewki
  • pomidor
  • pół cytryny

Przygotowanie

Kapustę i marchew kroimy na kawałki długości 3-4 cm. Pomidora i obraną ze skórki cytrynę w ósemki. Wszystkie składniki umieszczamy w wyciskarce i uruchamiamy urządzenie.

Powyższe przepisy są inspiracją do tworzenia własnych kompozycji. Posiadając wyciskarkę macie w zasadzie nieograniczone możliwości i codziennie możecie przygotowywać sok z innych warzyw i owoców.

Jeśli zastanawiacie się nad zakupem wyciskarki i szukacie odpowiedniego sprzętu, warto wziąć pod uwagę wyciskarkę wolnoobrotową firmy HUROM. Miałam okazję przetestować model H100S i bardzo przypadł mi do gustu.

 

Hurom H100S

Jak możecie zobaczyć na zdjęciach, wyciskarka ma bardzo ładny, nowoczesny design. Oprócz czarnego ten model wstępuje jeszcze w kolorze czerwonym i kości słoniowej. Łatwo się ją składa i jest prosta w czyszczeniu; wystarczy elementy opłukać pod bieżącą wodą. Soki w niej przygotowane są smaczne i mają bardzo intensywny kolor. Ponadto jej praca jest stosunkowo cicha, na pewno o wiele cichsza niż innych wyciskarek niższej jakości. HUROM H100S posiada sitko do soków gęstych i klarownych, a także przystawkę do lodów, dzięki której można przygotować np. pyszny sorbet.

Jeśli planujecie zakup dobrej jakości wyciskarki wolnoobrotowej, myślę że HUROM H100S będzie trafnym wyborem.

Hurom H100S
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago