Dania główne

Strogonow drobiowy – przepis na szybki obiad

Strogonow drobiowy z piersią kurczaka to pyszne danie jednogarnkowe powstałe na bazie tradycyjnego boeuf strogonowa. Gulasz w tej wersji jest tani, szybki do zrobienia, a do tego lżejszy, delikatniejszy w smaku i zawiera mniej kalorii niż tego klasyczna wersja. Jest to świetna propozycja na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny albo imprezowe danie na ciepło. Podajemy z pieczywem lub ryżem.

Składniki na strogonowa drobiowego:

  • ok. 700-800 g filetów z piersi kurczaka
  • 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 400 g pieczarek
  • niewielka cebula
  • papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (80 g)
  • 2 łyżeczki musztardy (dałam stołową, może też być ostrzejsza jeśli lubicie)
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka wędzona, suszona natka pietruszki

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i tłustych kawałków i kroimy w paski. Paprykę również kroimy w paski. Pieczarki w drobne plastry. Cebulę i ogórki w kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy kurczaka i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy pieczarki i cebulę. Całość smażymy jakieś 10-15 minut, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dorzucamy paprykę i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Warzywa z kurczakiem przerzucamy do garnka, wlewamy bulion i śmietanę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, ogórki konserwowe oraz przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około piętnaście minut.

 

Strogonow drobiowy

Zobacz inne przepisy na mięsne gulasze:

Gulasz Z Karkówki Z Warzywami

Gulasz Z Białą Kiełbasą I Warzywami

Gulasz Wieprzowy Z Marchewką I Groszkiem

Gulasz Wieprzowy Z Kurkumą

Gulasz Pod Ziemniaczaną Kołderką

Jesienny Gulasz Z Dynią

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • robiłam już wielokrotnie, przepyszny obiad ;) zawsze podaje go z ryżem - mąż go uwielbia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym ;)

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

19 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago