Strogonow drobiowy
Strogonow drobiowy z piersią kurczaka to pyszne danie jednogarnkowe powstałe na bazie tradycyjnego boeuf strogonowa. Gulasz w tej wersji jest tani, szybki do zrobienia, a do tego lżejszy, delikatniejszy w smaku i zawiera mniej kalorii niż tego klasyczna wersja. Jest to świetna propozycja na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny albo imprezowe danie na ciepło. Podajemy z pieczywem lub ryżem.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i tłustych kawałków i kroimy w paski. Paprykę również kroimy w paski. Pieczarki w drobne plastry. Cebulę i ogórki w kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy kurczaka i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy pieczarki i cebulę. Całość smażymy jakieś 10-15 minut, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dorzucamy paprykę i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Warzywa z kurczakiem przerzucamy do garnka, wlewamy bulion i śmietanę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, ogórki konserwowe oraz przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około piętnaście minut.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
robiłam już wielokrotnie, przepyszny obiad ;) zawsze podaje go z ryżem - mąż go uwielbia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym ;)