Wegetariańskie

Kluski ruskie – pyszny domowy obiad

Kluski ruskie to szybkie, mięciutkie i pyszne kluseczki, które można zaserwować na tani obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują okraszone podsmażoną cebulką i boczkiem, albo polane śmietaną – powinny zasmakować nawet największemu niejadkowi. Jak dla mnie w smaku nie przypominają pierogów ruskich, raczej połączenie klusek śląskich z leniwymi kopytkami – ale i tak są bardzo smaczne. Mogą stanowić samodzielne danie, albo być dodatkiem do pieczonego mięsa albo jajka sadzonego.

 

Składniki na kluski ruskie (około 4 porcje):

  • ok. 750 g ziemniaków
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 2 jajka
  • czubata łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąka pszennej (+ trochę mąki do oprószenia stolnicy)
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju

 

Okrasa:

  • na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, można też dodać boczek lub kiełbasę

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ziemniaki dwukrotnie mielimy wraz z twarogiem w maszynce do mielenia na drobnych oczkach. Ziemniaki można również przecisnąć przez praskę, a twaróg rozgnieść widelcem – jeśli nie przeszkadzają nam większe grudki sera. Do ziemniaków i twarogu dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagniatamy ręką na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na podsypanej mąką stolnicy czy talerzu.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem oleju. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień, aby tylko lekko bulgotała i wrzucamy na nią partiami kluski (po około 15). Kluski gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 2 minuty. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Podajemy od razu, a na drugi dzień można je odgrzać znowu wrzucając na chwilkę na gorąca wodę.

 

Kluski ruskie – pyszny domowy obiad

Zobacz inne przepisy na kluski do obiadu:

Szare Kluski Z Boczkiem I Kapustą Kiszoną

Jaglane Kluski Z Sosem Grzybowym

Ziemniaczane Kluski Ze Szpinakiem

Mięciutkie Kluseczki Z Białym Serem

Kluski Kładzione Z Ziemniaków (377 Kcal)

Gnocchi Ze Szpinakiem I Suszonymi Pomidorami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…

4 dni ago

Błyskawiczne bułki twarogowe z air fryera

Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…

5 dni ago

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 tydzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

2 tygodnie ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

2 tygodnie ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

3 tygodnie ago