Kluski ruskie – pyszny domowy obiad

Kluski ruskie to szybkie, mięciutkie i pyszne kluseczki, które można zaserwować na tani obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują okraszone podsmażoną cebulką i boczkiem, albo polane śmietaną – powinny zasmakować nawet największemu niejadkowi. Jak dla mnie w smaku nie przypominają pierogów ruskich, raczej połączenie klusek śląskich z leniwymi kopytkami – ale i tak są bardzo smaczne. Mogą stanowić samodzielne danie, albo być dodatkiem do pieczonego mięsa albo jajka sadzonego.

 

Składniki na kluski ruskie (około 4 porcje):

  • ok. 750 g ziemniaków
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 2 jajka
  • czubata łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąka pszennej (+ trochę mąki do oprószenia stolnicy)
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju

 

Okrasa:

  • na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, można też dodać boczek lub kiełbasę

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ziemniaki dwukrotnie mielimy wraz z twarogiem w maszynce do mielenia na drobnych oczkach. Ziemniaki można również przecisnąć przez praskę, a twaróg rozgnieść widelcem – jeśli nie przeszkadzają nam większe grudki sera. Do ziemniaków i twarogu dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagniatamy ręką na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na podsypanej mąką stolnicy czy talerzu.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem oleju. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień, aby tylko lekko bulgotała i wrzucamy na nią partiami kluski (po około 15). Kluski gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 2 minuty. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Podajemy od razu, a na drugi dzień można je odgrzać znowu wrzucając na chwilkę na gorąca wodę.

 

Kluski ruskie – pyszny domowy obiad

Zobacz inne przepisy na kluski do obiadu:

Szare Kluski Z Boczkiem I Kapustą Kiszoną

Jaglane Kluski Z Sosem Grzybowym

Ziemniaczane Kluski Ze Szpinakiem

Mięciutkie Kluseczki Z Białym Serem

Kluski Kładzione Z Ziemniaków (377 Kcal)

Gnocchi Ze Szpinakiem I Suszonymi Pomidorami

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Kluski ruskie – pyszny domowy obiad
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Ocena
4.5 Based on 3 Review(s)
Milena

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną jest zdrowy, lekki i pyszny. Jego przygotowanie zabiera nieco czasu,…

3 dni ago

Kurczak duszony w cebuli – przepis na pyszny obiad

Kurczak duszony w cebuli to pyszny pomysł na prosty i nieskomplikowany, ale za to smaczny…

4 dni ago

Najprostsza sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

Najprostsza sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i cebulą pochodzi z kuchni niemieckiej. Świetnie komponuje się…

1 tydzień ago

Efektowna sałatka na przyjęcie

Efektowna sałatka na przyjęcie ze szparagami i jagodowym winegretem jest tak pyszna, że nie można…

1 tydzień ago

Kurczak pieczony na młodej kapuście

Kurczak pieczony na młodej kapuście to pyszne i proste do zrobienia danie na obiad, które…

2 tygodnie ago

Kotlety ruskie – przepis na tani obiad

Kotlety ruskie z ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki to prosty przepis na tani, prosty i…

2 tygodnie ago