Ciasta i desery

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem jest bardzo proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Przygotujemy je w nie więcej niż 20 minut, a potem wystarczy tylko upiec w piekarniku. Biszkopt wychodzi miękki, puszysty i leciutki, a dzięki rabarbarowi staje się wilgotny. Ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Zamiast rabarbaru można wykorzystać inne owoce: truskawki, jagody czy wiśnie.

Składniki na szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem:

  • 6 całe jajka rozmiar S lub 5 o rozmiarze M
  • szklanka cukru (200 g)
  • łyżka oleju
  • szklanka mąki pszennej typ 450 lub 500 (150 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:
około ½ kg rabarbaru, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki długości około 2-3 cm. Posypujemy cukrem i odkładamy na jakieś 15 minut. W tym czasie przygotowujemy biszkopt. Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia mieszamy łyżką ze sobą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy olej oraz powoli wsypujemy mąki. Miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Ja zrobiłam ciasto w blaszce o wym: 28×23 cm, ale wyszło trochę płaskie, dlatego polecam blaszkę nieco mniejszą, lub przygotowanie ciasta z półtora porcji.

Z rabarbaru odlewamy wodę, która mogła się wytworzyć pod wpływem cukru. Posypujemy go mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy, aby rozprowadzić ją dokładnie. Rabarbar układamy na cieście. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przez podaniem można posypać cukrem pudrem.

 

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Zobacz inne przepisy z rabarbarem:

Szybkie Ciasto Z Rabarbarem Na Oleju

Szybkie Ciasto Z Rabarbarem

Drożdżówki Z Truskawkami, Rabarbarem I Kruszonką

Ucierane Ciasto Z Owocami

Kompot Z Rabarbaru I Jabłek

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago