Ciasta i desery

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem jest bardzo proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Przygotujemy je w nie więcej niż 20 minut, a potem wystarczy tylko upiec w piekarniku. Biszkopt wychodzi miękki, puszysty i leciutki, a dzięki rabarbarowi staje się wilgotny. Ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Zamiast rabarbaru można wykorzystać inne owoce: truskawki, jagody czy wiśnie.

Składniki na szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem:

  • 6 całe jajka rozmiar S lub 5 o rozmiarze M
  • szklanka cukru (200 g)
  • łyżka oleju
  • szklanka mąki pszennej typ 450 lub 500 (150 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:
około ½ kg rabarbaru, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki długości około 2-3 cm. Posypujemy cukrem i odkładamy na jakieś 15 minut. W tym czasie przygotowujemy biszkopt. Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia mieszamy łyżką ze sobą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy olej oraz powoli wsypujemy mąki. Miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Ja zrobiłam ciasto w blaszce o wym: 28×23 cm, ale wyszło trochę płaskie, dlatego polecam blaszkę nieco mniejszą, lub przygotowanie ciasta z półtora porcji.

Z rabarbaru odlewamy wodę, która mogła się wytworzyć pod wpływem cukru. Posypujemy go mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy, aby rozprowadzić ją dokładnie. Rabarbar układamy na cieście. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przez podaniem można posypać cukrem pudrem.

 

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Zobacz inne przepisy z rabarbarem:

Szybkie Ciasto Z Rabarbarem Na Oleju

Szybkie Ciasto Z Rabarbarem

Drożdżówki Z Truskawkami, Rabarbarem I Kruszonką

Ucierane Ciasto Z Owocami

Kompot Z Rabarbaru I Jabłek

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Łaciatek z makiem – efektowne i bardzo smaczne ciasto

Łaciatek z makiem to ciasto, które przyciąga wzrok już po pierwszym krojeniu. Jasna masa jogurtowa…

2 dni ago

Sałatka jarzynowa z burakami – sprawdzony domowy przepis

Sałatka jarzynowa z burakami to bardzo smaczna odmiana dobrze znanej klasyki. Dodatek buraków sprawia, że…

5 dni ago

Śledzie z serem żółtym w musztardowym sosie – posmakują każdemu

Śledzie w wersji sałatkowej to jeden z najprostszych sposobów na podanie tej ryby w nieco…

7 dni ago

Piernik przekładany kremem – wilgotny, aromatyczny i bardzo smaczny

Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…

1 tydzień ago

Jakie patelnie polecają kucharze?

Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…

2 tygodnie ago

Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą – idealne do barszczu

Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…

2 tygodnie ago