Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem
Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem jest bardzo proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Przygotujemy je w nie więcej niż 20 minut, a potem wystarczy tylko upiec w piekarniku. Biszkopt wychodzi miękki, puszysty i leciutki, a dzięki rabarbarowi staje się wilgotny. Ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Zamiast rabarbaru można wykorzystać inne owoce: truskawki, jagody czy wiśnie.
Ponadto:
około ½ kg rabarbaru, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki długości około 2-3 cm. Posypujemy cukrem i odkładamy na jakieś 15 minut. W tym czasie przygotowujemy biszkopt. Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia mieszamy łyżką ze sobą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy olej oraz powoli wsypujemy mąki. Miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Ja zrobiłam ciasto w blaszce o wym: 28×23 cm, ale wyszło trochę płaskie, dlatego polecam blaszkę nieco mniejszą, lub przygotowanie ciasta z półtora porcji.
Z rabarbaru odlewamy wodę, która mogła się wytworzyć pod wpływem cukru. Posypujemy go mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy, aby rozprowadzić ją dokładnie. Rabarbar układamy na cieście. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przez podaniem można posypać cukrem pudrem.
Łaciatek z makiem to ciasto, które przyciąga wzrok już po pierwszym krojeniu. Jasna masa jogurtowa…
Sałatka jarzynowa z burakami to bardzo smaczna odmiana dobrze znanej klasyki. Dodatek buraków sprawia, że…
Śledzie w wersji sałatkowej to jeden z najprostszych sposobów na podanie tej ryby w nieco…
Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…
Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…
Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…