Dania główne

Frytki po amerykańsku – frytki z serem

Frytki po amerykańsku czyli frytki z serem i bekonem to potrawa prosta, bardzo sycąca i smaczna. Jest to przepis bardzo znany w Stanach, trochę zmodyfikowany przeze mnie. Kiedy mój mąż zobaczył te frytki na jednym z programów kulinarnych, stwierdził, że musi coś takiego zjeść. Męczył mnie tak długo, aż się zgodziłam. Postarałam się je trochę odchudzić, nie smażąc frytek na głębokim tłuszczu, a piekąc w piekarniku, ale pewnie i tak wyszło milion kalorii, wolę ich nawet nie liczyć. Nie jestem zwolenniczką tego typu potraw, ale myślę że raz na pół roku można sobie pozwolić na nieco szaleństwa.

Składniki na frytki po amerykańsku:

  • 750 g frytek mrożonych (bądź surowe ziemniaki pokrojone w paski)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 150 g sera cheddar
  • 150 g sera gouda
  • pęczek szczypiorku
  • papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól

Przygotowanie

Frytki rozkładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby tworzyły jedną warstwę i nie leżały na sobie. Jeśli mamy surowe ziemniaki, skrapiamy je olejem. Frytki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C (najlepiej z funkcją grilla) przez około 25 minut (surowe ziemniaki nieco dłużej), aż nabiorą lekko złotego koloru. W tym czasie boczek kroimy w cienkie plasterki, które następnie przekrawamy na pół, aby stworzyły się paski. Paski boczku smażymy na suchej patelni z obu stron, tak aby wytopić większość tłuszczu. Oba sery ścieramy na tarce. Upieczone frytki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy je papryką i suszonymi pomidorami, następnie oba rodzajami sera. Na wierzchu rozkładamy boczek. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 5-7 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy solą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Frytki po amerykańsku – frytki z serem

Zobacz inne przepisy na dania z frytkami:

Frytki Belgijskie Z Piekarnika

Domowy Gyros Na Talerzu Z Frytkami

Kapsalon – Wyśmienity Fastfood

Dietetycznie: Roladki Z Kurczaka Ze Szpinakiem I Frytki Z Marchewki I Selera (337 Kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago