Dania główne

Frytki po amerykańsku – frytki z serem

Frytki po amerykańsku czyli frytki z serem i bekonem to potrawa prosta, bardzo sycąca i smaczna. Jest to przepis bardzo znany w Stanach, trochę zmodyfikowany przeze mnie. Kiedy mój mąż zobaczył te frytki na jednym z programów kulinarnych, stwierdził, że musi coś takiego zjeść. Męczył mnie tak długo, aż się zgodziłam. Postarałam się je trochę odchudzić, nie smażąc frytek na głębokim tłuszczu, a piekąc w piekarniku, ale pewnie i tak wyszło milion kalorii, wolę ich nawet nie liczyć. Nie jestem zwolenniczką tego typu potraw, ale myślę że raz na pół roku można sobie pozwolić na nieco szaleństwa.

Składniki na frytki po amerykańsku:

  • 750 g frytek mrożonych (bądź surowe ziemniaki pokrojone w paski)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 150 g sera cheddar
  • 150 g sera gouda
  • pęczek szczypiorku
  • papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól

Przygotowanie

Frytki rozkładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby tworzyły jedną warstwę i nie leżały na sobie. Jeśli mamy surowe ziemniaki, skrapiamy je olejem. Frytki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C (najlepiej z funkcją grilla) przez około 25 minut (surowe ziemniaki nieco dłużej), aż nabiorą lekko złotego koloru. W tym czasie boczek kroimy w cienkie plasterki, które następnie przekrawamy na pół, aby stworzyły się paski. Paski boczku smażymy na suchej patelni z obu stron, tak aby wytopić większość tłuszczu. Oba sery ścieramy na tarce. Upieczone frytki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy je papryką i suszonymi pomidorami, następnie oba rodzajami sera. Na wierzchu rozkładamy boczek. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 5-7 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy solą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Frytki po amerykańsku – frytki z serem

Zobacz inne przepisy na dania z frytkami:

Frytki Belgijskie Z Piekarnika

Domowy Gyros Na Talerzu Z Frytkami

Kapsalon – Wyśmienity Fastfood

Dietetycznie: Roladki Z Kurczaka Ze Szpinakiem I Frytki Z Marchewki I Selera (337 Kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago