Przetwory

Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę

Ogórki w zalewie gyros są bardzo smaczne, chrupiące, lekko słodkie i aromatyczne. W zimie (o ile dotrwają do tego czasu) będą stanowić pyszny dodatek do obiadu. Ponieważ przepis już od jakiegoś czasu krąży po internecie i zyskał wielu zwolenników, postanowiłam go wypróbować. Muszę przyznać, że nie rozczarowałam się. Ogórki wyszły naprawdę dobre.

Składniki na ogórki w zalewie gyros (6 słoików po 0.75 litra):

  • ok 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 3-4 marchewki (600 g)
  • 3-4 cebule (400 g)
  • 2 łyżki soli niejodowanej do przetworów
  • 1,5 szklanki cukru (300 g)
  • szklanka octu 10 % (220 ml)
  • szklanka oleju rzepakowego (220 ml)
  • opakowanie przyprawy do gyrosa

Przygotowanie

Ogórki dokładnie myjemy, odkrawamy im końcówki i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w piórka. Marchewki obieramy, jeśli są duże przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski i zasypujemy solą oraz przyprawą do gyrosa. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na jakieś 2 godziny. W tym czasie wszystkie składniki zalewy, czyli cukier, ocet i olej wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Nie trzeba zagotowywać. Następnie zalewę odstawiamy do przestygnięcia.
Chłodną zalewę wlewamy do warzyw, całość ponownie mieszamy i odstawiamy jeszcze na godzinę. Surówkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, pilnując, aby warzywa całkowicie były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 130 C i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h.

Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę

Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków:

Ogórki W Ketchupie – Ogórki Na Zimę

Ogórki W Miodzie – Do Słoików Na Zimę

Surówka Obiadowa Na Zimę Z Kapusty I Ogórków – Sprawdzony Przepis

Długoterminowa Surówka Z Kapusty, Ogórków I Papryki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago