Dania główne

Siekane kotlety z kurczaka a la pizza

Siekane kotlety z kurczaka a la pizza z papryką, kukurydzą i serem żółtym są szybkie do zrobienia, delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Można je podać na obiad z ryżem, kaszą, sosem czosnkowym oraz ulubioną surówką. Takie kotlety przygotowuję z różnymi dodatkami kiedy nie mam pomysłu na obiad. Zawsze się sprawdzają i wszystkim smakują.

Składniki na siekane kotlety z kurczaka a la pizza (około 8 sztuk):

  • 300 g filetów z piersi kurczaka
  • niewielkiej wielkości cebula
  • papryka czerwona
  • mała puszka kukurydzy (140 g)
  • 100 g oliwek zielonych
  • 100 g sera żółtego
  • czubata łyżka majonezu
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, przyprawa do gyrosa
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek czy tłuszczu. Kroimy w drobną kostkę, a następnie siekamy nożem, aby powstały jak najmniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w paseczki, oliwki w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do miski przekładamy pierś z kurczaka, paprykę, cebulę, ser żółty, kukurydzę i oliwki. Dodajemy majonez, mąkę, jajka i przyprawy do smaku. Całość mieszamy dokładnie.

Na patelni rozgrzewamy około 1 cm warstwę oleju. W rękach formujemy okrągłe kotleciki, które układamy na patelni. Delikatnie spłaszczamy je łyżką. Kotlety smażymy około 3-4 minuty, następnie nakrywamy pokrywką i smażymy jeszcze jakieś 5 minut na złoty kolor (dzięki przykryciu ich na chwilę, nie będą się rozpadać), następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Siekane kotlety z kurczaka a la pizza

 

Zobacz inne przepisy na kotlety z kurczaka:

Siekane Kotlety Z Kurczakiem I Papryką

Serowe Kotlety Z Kurczaka Z Surówką Z Białej Rzodkwi

Kurczak Zapiekany Z Majonezem I Pieczarkami

Zapiekana Pierś Z Kurczaka Z Serem I Pomidorami

Pierś Z Kurczaka W Cieście Cukiniowym

Pierś Z Kurczaka Pod Pierzynką

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago