Dania główne

Siekane kotlety z kurczaka a la pizza

Siekane kotlety z kurczaka a la pizza z papryką, kukurydzą i serem żółtym są szybkie do zrobienia, delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Można je podać na obiad z ryżem, kaszą, sosem czosnkowym oraz ulubioną surówką. Takie kotlety przygotowuję z różnymi dodatkami kiedy nie mam pomysłu na obiad. Zawsze się sprawdzają i wszystkim smakują.

Składniki na siekane kotlety z kurczaka a la pizza (około 8 sztuk):

  • 300 g filetów z piersi kurczaka
  • niewielkiej wielkości cebula
  • papryka czerwona
  • mała puszka kukurydzy (140 g)
  • 100 g oliwek zielonych
  • 100 g sera żółtego
  • czubata łyżka majonezu
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, przyprawa do gyrosa
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek czy tłuszczu. Kroimy w drobną kostkę, a następnie siekamy nożem, aby powstały jak najmniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w paseczki, oliwki w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do miski przekładamy pierś z kurczaka, paprykę, cebulę, ser żółty, kukurydzę i oliwki. Dodajemy majonez, mąkę, jajka i przyprawy do smaku. Całość mieszamy dokładnie.

Na patelni rozgrzewamy około 1 cm warstwę oleju. W rękach formujemy okrągłe kotleciki, które układamy na patelni. Delikatnie spłaszczamy je łyżką. Kotlety smażymy około 3-4 minuty, następnie nakrywamy pokrywką i smażymy jeszcze jakieś 5 minut na złoty kolor (dzięki przykryciu ich na chwilę, nie będą się rozpadać), następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Siekane kotlety z kurczaka a la pizza

 

Zobacz inne przepisy na kotlety z kurczaka:

Siekane Kotlety Z Kurczakiem I Papryką

Serowe Kotlety Z Kurczaka Z Surówką Z Białej Rzodkwi

Kurczak Zapiekany Z Majonezem I Pieczarkami

Zapiekana Pierś Z Kurczaka Z Serem I Pomidorami

Pierś Z Kurczaka W Cieście Cukiniowym

Pierś Z Kurczaka Pod Pierzynką

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago