Wegetariańskie

Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem – niezawodny przepis

Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem to uniwersalna przekąska, która świetnie pasuje na grilla, rodzinne spotkanie przy stole albo lunch do pracy. Ta wegetariańska sałatka jest lekka i bardzo smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Ostatnio stała się moim hitem imprezowym, polecam serdecznie!

 

Składniki na szybką sałatkę warstwową z jajkiem i pomidorem:

  • 400 g żółtej fasolki szparagowej (sałatka również jest bardzo smaczna w wersji z brokułem lub kalafiorem)
  • 2 pomidory malinowe
  • 5 jajek
  • około 30 g płatków migdałów (garść)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 3-4 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości (można również ugotować ją na parze). Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Pomidory również kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak jajka. Migdały prażymy na suchej patelni. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Sos mieszamy dokładnie. Na dnie szklanej salaterki układamy fasolkę, na niej jajka, potem pomidory. Całość zalewamy sosem i posypujemy płatkami migdałów. Przed podaniem można schłodzić ją w lodówce, ale nie jest to konieczne.

 

Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem

 

Zobacz inne przepisy na szybkie sałatki warstwowe:

Sałatka Warstwowa Z Szynką I Rukolą

Sałatka Warstwowa Z Szynką I Selerem Konserwowym

Warstwowa Sałatka Z Brokułem I Kurczakiem

Lekka Sałatka Warstwowa Z Tuńczykiem

Warstwowa Sałatka Śledziowa Z Papryką

Warstwowa Sałatka Śledziowa

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago