Ciasto Cappuccino bez pieczenia
Ciasto Cappuccino bez pieczenia na herbatnikach z masą na bazie sera mascarpone i bitej śmietany jest szybkie i proste do zrobienia, a jakie smaczne! Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kawowych smaków. Jest idealnym smakołykiem na domowym przyjęciu, sprawdzi się też wyśmienicie jako deser do popołudniowej kawy.
Krem cappuccino:
Bita śmietana:
Ponadto:
około 250 g herbatników, 2 łyżki kakao
Krem cappuccino:
Przed przygotowaniem kremu, ser mascarpone i śmietana powinny być dobrze schłodzone w lodówce. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wsypujemy cappuccino. Następnie, cały czas miksując dodajemy po łyżce sera mascarpone. Na koniec wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Krem dzielimy na dwie części.
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki układamy herbatniki, następnie połowę kremu cappuccino, znowu herbatniki, krem i herbatniki.
Przygotowujemy bitą śmietanę. Tak samo jak wcześniej, śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie wlewamy rozpuszczoną w gorącej wodzie i schłodzoną żelatynę. Bitą śmietanę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników. Całość posypujemy kakao. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby masa zastygła.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…