Dania główne

Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym – przepis na podudzia z kurczaka

Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym to wyborne danie z jednej patelni, które można przygotować na pyszny obiad. Potrawa jest niezwykle aromatyczna, delikatna i stanowi prawdziwą eksplozję smaku. W sezonie na kurki nie może jej zabraknąć na stole! Podudzia z kurczaka podałam z brązowym ryżem i surówką z cukinii.

Danie można przygotować również z piersią z kurczaka, wtedy będzie to trwało krócej, ale też będzie nieco inne w smaku, gdyż pierś jest chudym mięsem. Tłuszcz, który wytapia się podczas smażenia z udek znacząco podbija smak.

Składniki na kurczaka z kurkami w sosie śmietanowym:

  • 0,5 kg podudzi z kurczaka (mogą też być udka lub ćwiartki)
  • 200 g kurek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 ml bulionu (dałam z kurczaka)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka ostra (lub łagodna)

Przygotowanie

Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju i obsmażamy na nim kurczaka z jednej, a potem z drugiej strony. Następnie na patelnię wlewamy bulion i nakrywamy ją pokrywką. Kurczaka dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. W międzyczasie kurki oczyszczamy, jeśli są duże, kroimy je na kawałki, małe pozostawiamy w całości. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Kiedy mięso zmięknie i zacznie nieznacznie odchodzić od kości, a bulion się znacznie zredukuje, na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, a po chwili dorzucamy kurki. Całość smażymy przez kilka minut. Następnie wlewamy śmietanę i sos doprawiamy solą oraz pieprzem. Dusimy jeszcze jakieś 15 minut na wolnym ogniu, aż śmietana zgęstnieje.

Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym – przepis na podudzia z kurczaka

Zobacz inne przepisy na kurczaka:

Kurczak Duszony W Cebuli – Przepis Na Pyszny Obiad

Kurczak W Musztardzie Pieczony Na Ziemniakach

Pieczony Kurczak W Sosie Teriyaki

Kurczak W Sosie Koperkowym – Przepis Na Tani I Szybki Obiad

Soczyste Udka Z Kurczaka Pieczone W Sosie

Udka Pieczone Z Ziemniakami W Rękawie

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago