Dufinki ziemniaczane z serem żółtym – jak zrobić kulki ziemniaczane
Dufinki ziemniaczane z serem żółtym to pyszne kulki z gotowanych ziemniaków, obtoczone z bułce tartej i usmażone na oleju. Ta prosta potrawa może stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie, podana np. z sosem czosnkowym lub salsą pomidorową. Jeśli nie zjemy wszystkich od razu po usmażeniu, można je potem odgrzać w piekarniku, też będą smaczne.
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ziemniaki razem z cebulą mielimy w maszynce do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w bułce tartej. Kulki można smażyć na głębokim tłuszczu, ale ja nie lubię marnować tyle oleju na jedną potrawę. Pół szklanki oleju rozgrzewam na niewielkiej patelni i obsmażam na niej kulki na złoto najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…