Fit placki ziemniaczane z dynią
Fit placki ziemniaczane z dynią pieczone w piekarniku są zdrowe, smaczne, chrupiące i niskokaloryczne. Jeśli z podanych składników zrobimy 12 placków, to jeden będzie miał tylko 77 kcal. Placki świetnie smakują podane z sosem czosnkowym lub jogurtowym i ulubioną surówką. Jeśli chcecie przygotować je w wersji wegańskiej to po prostu nie dodawajcie jajka, też będą dobre. Dzięki dodaniu mąki z ciecierzycy placki są bezglutenowe, ale jeśli gluten wam nie przeszkadza, możecie dodać każdą inną mąkę.
Ziemniaki i cebulę obieramy. Dynię przekrawamy na cztery części, obieramy i wydrążamy pestki oraz włókna. Dynię, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętych składników dodajemy jajko, mąkę i sól. Całość mieszamy dokładnie. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę nakładamy po sporej łyżce papki warzywnej i formujemy placuszki. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 minut z termoobiegiem. Placki można również usmażyć na oleju, ale będą bardziej kaloryczne.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…