Dania główne

Kotlety mielone zapiekane à la pizza

Kotlety mielone zapiekane à la pizza to prosty i sprawdzony przepis na mielone w nietypowej odsłonie. Takie kotleciki są pyszne, aromatyczne i kolorowe. Są też lżejsze od tradycyjnej wersji, gdyż nie smażymy ich na tłuszczu, tylko zapiekamy w piekarniku. Będą dobrym pomysłem na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki lub jako ciepła przekąska na imprezie.

Składniki na kotlety mielone zapiekane à la pizza (wyszło mi 7 sztuk):

    • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub w wersji fit z indyka)
    • czerstwa bułka pszenna
    • pół szklanki wody
    • jajko
    • 120 g sera żółtego
    • 200 g pieczarek
    • papryka czerwona
    • średniej wielkości cebula
    • mała puszka kukurydzy
    • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, zioła prowansalskie

 

Przygotowanie

Bułkę rwiemy na kawałki i zalewamy wodą. Po 10 minutach rozdrabniamy ją widelcem lub mielimy w blenderze. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy bułkę, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez kilka minut na jednolitą masę.

Ser żółty ścieramy na tarce. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, przekrawamy na pół i kroimy w plastry. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę, potem dodajemy do niej pieczarki. Smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda i zaczną się rumienić. Podsmażone składniki przekładamy do miski, dodajemy do nich paprykę i kukurydzę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.

Mokrymi rękami z mięsa formujemy kule wielości mandarynki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kule spłaszczamy i formujemy tzw. „gniazdka” z wgłębieniem pośrodku. Do każdego gniazdka nakładamy po dwie łyżki farszu, lekko dociskając. Na wierzchu układamy starty ser żółty. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez około 20 minut.

 

Kotlety mielone zapiekane à la pizza

Zobacz inne przepisy na nietypowe kotlety mielone:

Zapiekane kotlety mielone po węgiersku

Roladki z mięsa mielonego w sosie

Kotlety mielone w sosie musztardowym

Kotlety mielone z ziemniakami i kapusta zasmażana

Delikatne kotlety mielone z pieczarkami i porem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago