Ciasta i desery

Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia

Słodka Karolinka to pyszne i efektowne ciasto bez pieczenia z masą z serków homogenizowanych i bitej śmietany, a także z wiśniową nutą za sprawą dżemu i galaretek. Jest delikatne, kremowe i nie za słodkie. Ciasto najlepiej przygotować na dzień przed podaniem, żeby zdążyło dobrze zastygnąć.

 

Składniki na Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia:

Masa jasna:

    • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
    • 400 g śmietany 30%
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 100 ml wody
    • 2 łyżki cukru

 

Masa ciemna:

    • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
    • 400 g śmietany 30%
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 100 ml wody
    • 2 łyżki cukru
    • łyżka kakao

 

Warstwa wiśniowa:

    • słoiczek dżemu wiśniowego (240 g)
    • galaretka wiśniowa
    • 150 ml wody

 

Ponadto:

    • około 350 g herbatników
    • około 150 g biszkoptów
    • 2 galaretki wiśniowe

 

Przygotowanie

Przygotowujemy masę ciemną. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Przed przygotowaniem masy serki i śmietana powinny być dobrze schłodzone w lodówce. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i kakao. Następnie, cały czas miksując dodajemy po łyżce serka homogenizowanego. Potem wlewamy schłodzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.

Tak samo przygotowujemy masę jasną, tylko nie dodajemy kakao. Można też składniki na obie masy ubić razem. Następnie masę podzielić na dwie równe części i jedną z nich zmiksować krótko z kakao.

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie lekko tężejącą galaretkę miksujemy z dżemem.

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 28×23 cm, ale możecie użyć nieco większej) układamy warstwami, każdą warstwę kremu dokładnie wygładzając:

– herbatniki

– masa ciemna

– herbatniki

– dżem z galaretką

– herbatniki

– masa jasna

– biszkopty

Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na biszkopty.

Deser wkładamy na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki, aby kremy stężały, a galaretka zastygła.

Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia

Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta bez pieczenia:

Ciasto Cappuccino bez pieczenia

Ciasto Bajka bez pieczenia

Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia

Ciasto Lodowiec bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago