Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę
Tortilla z pastą jajeczną i kiełkami rzodkiewki to pyszna przekąska idealna na śniadanie czy w formie pokrojonych rollsów jako przystawka na imprezie. Tym razem placki zrobiłam sama, gdyż nie mogłam w żadnym sklepie znaleźć takich o dobrym składzie i wyszły bardzo smaczne, lepsze od gotowych.
Placki (8 sztuk o średnicy 21 cm):
Pasta:
Dodatkowo: 50 g kiełek rzodkiewki, można też dodać rukolę, szynkę, ogórka itd.
Mąkę przekładamy do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dzielimy je na 8 kulek i każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 21 cm. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1,5 minuty z każdej strony. Gotowe placki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Tortille najlepiej zawijać od razu po przygotowaniu, natomiast jeśli planujemy je zawinąć po kilku godzinach to najlepiej po smażeniu włożyć je do woreczka strunowego, zachowają wtedy elastyczność. Innym rozwiązaniem jest ponowne podgrzanie ich przed zawinięciem.
Do przygotowania potrawy można też użyć gotowych placków kupionych w sklepie, ale zazwyczaj nie mają one dobrego składu.
Przygotowujemy pastę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka przekładamy do miski, dodajemy ser, musztardę, majonez i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą.
Pastę jajeczną rozsmarowujemy na tortillach. Na paście rozkładamy kiełki lub inne składniki. Tortille zwijamy ciasno w rulon, następnie zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy na kawałki, po około 5 cm lub zależnie od upodobań. Takich tortilli można również nie kroić na kawałki i wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…